Амазон ќе отпушти 10.000 работници, најмногу во историјата на компанијата

55

Амазон планира да отпушти приближно 10.000 вработени во корпоративниот и технолошкиот сектор на почетокот на оваа недела, според извештајот на Њујорк Тајмс.
Акциите на Амазон паднаа за околу 2,5% во понеделникот.

Кратењата би биле најголеми во историјата на компанијата и првенствено ќе влијаат на организацијата на уредите на Amazon, на одделот за малопродажба и на човечките ресурси, се вели во извештајот. Пријавените отпуштања би претставувале помалку од 1% од глобалната работна сила на Amazon и 3% од вработените во корпорациите.

Извештајот следи по намалувањето на бројот на вработени во другите технолошки компании. Мета минатата недела објави дека отпушта повеќе од 13% од својот персонал, или повеќе од 11.000 вработени, а Твитер отпушти приближно половина од својата работна сила во деновите откако Илон Маск ја презеде компанијата вредна 44 милијарди долари.

Амазон пријави 798.000 вработени на крајот на 2019 година, но имаше 1,6 милиони вработени со полно и со скратено работно време на 31 декември 2021 година, што претставува зголемување од 102%. „Њујорк тајмс“ соопшти дека вкупниот број на отпуштања „останува нестабилен“ и може да се промени.

Претставник на Амазон не одговори веднаш на барањето за коментар.

Сезоната на празнични шопинг е од клучно значење за Амазон, и обично е сезона кога компанијата ја зголемува својата работна сила за да ја задоволи побарувачката. Но, Енди Џеси, кој ја презеде функцијата извршен директор во јули 2021 година, беше во режим на намалување на трошоците за да заштеди готовина бидејќи компанијата се соочува со забавување на продажбата и мрачна глобална економија.

Компанијата веќе ги објави плановите да ги замрзне вработувањата за корпоративни улоги во нејзиниот малопродажен бизнис.

Амазон објави разочарувачки заработувачки во третиот квартал во октомври што ги исплаши инвеститорите и ги намали акциите за повеќе од 13%.

Акциите на Амазон паднаа за околу 41% оваа година, повеќе од падот на S&P 500 од 14% и ја објавуваат својата најлоша година од 2008 година.