Американската агенција за храна и лекови итно одобри тест што покажува резултат за две минути

45
Американската агенција за храна и лекови одобри итно одобрение за тестот на Ковид-19, што покажува резултати за две минути. Пристапот до тестирање е подобрен во САД благодарение на приватните лаборатории, но просечното време на чекање за резултатите од пациентот е четири до пет дена, а некои извештаи трае повеќе од една недела. Затоа овој тест од компанијата Bodisphere Inc. е важен.

Овие тестови за антитела можат да им помогнат на луѓето да ја знаат нивната состојба, но исто така можат да им помогнат на истражувачите да ја следат степенот и стапката на смртност од болести, кои се клучни податоци за креирање на тековната и идната политика за пандемија. Тие се особено корисни за да се утврди дали здравствените работници можат да се вратат на работа.

Сепак, овие тестови можат да детектираат коронавирус само кај луѓе кои имале инфекција неколку дена, бидејќи открива антитела, така што е потребно време нашето тело да ги произведе во доволна количина за да бидат откриени.