Американски семеен план, кој ќе го финансираат богатите

99

Планот за американското семејство е нов проект на претседателот eо Бајден, кој треба да се финансира со зголемување на даноците на богатите. Со зголемување на даноците за најбогатите Американци, треба да се обезбедат средства за програми за образование и грижа за децата, а Бајден се очекува да го претстави планот во целост следната недела.

Белата куќа соопшти дека американскиот семеен план нема да влијае на ниту едно семејство што заработува помалку од 400.000 долари годишно. Секретарката за односи со јавноста Џен Псаки потврди дека идејата на Бајден е товарот за финансирање на програмата да го сносат најбогатите лица и компании, но таа не зборуваше за деталите, пренесува BBC.

Според New York Times, предлогот е да се зголеми највисоката стапка на маргинален приход од 37 на 39,6%, што е практично поништување на одлуката за намалување на даноците од 2017 година. Исто така, се предлага да се зголеми данокот на капитална добивка од 20 до 39,6% за Американците кои заработуваат повеќе од еден милион долари годишно. Во некои сојузни држави кои наметнуваат свои даноци на капитална добивка, вкупниот данок може да достигне 50%.

Акциите на њујоршката берза паднаа најмногу во последниот месец веднаш по објавувањето на веста за семејниот план. Предлогот за нов начин на оданочување може да ја поништи долгогодишната одредба на законот за данок, со кој се оданочува повратот на инвестицијата помалку за варијабилните трошоци. Бајден рече дека е неправедно што многу капитални добивки и богати поединци подлежат на пониски даночни стапки од приходите на работниците од средната класа.

Фото: Pixabay