Aмериканските енергетски компании им платија повеќе на акционерите отколку за инвестициите

33

Водечките американски енергетски компании минатата година за првпат им исплатија повеќе од својата заработка на акционерите отколку што инвестираа во нови наоѓалишта на нафта и гас.

Ова се наведува во извештајот на Ernst & Young LLP објавен во вторникот, пренесе тпортал.

Американските енергетски компании беа фокусирани да ја вратат наклонетоста на инвеститорите по долгогодишното прекумерно трошење за да го зголемат производството.

Минатата година, 50-те најголеми независни американски производители на нафта и гас потрошија 58,8 милијарди долари на дивиденди и откуп на акции, надминувајќи ги 55,1 милијарди долари издвоени за истражување и развој, според истражувањето на EY.

Вкупен профит 333 милијарди
Вкупниот профит на таа група компании надмина 333 милијарди долари минатата година, што е за третина повеќе од 217 милијарди долари во 2014 година, кога цената на нафтата на американскиот спот пазар во просек изнесуваше 93 долари за барел.