Амстердам забрани влез на бродови за крстарење

22

Советот за труд во Амстердам забрани влез на бродови за крстарење во центарот на градот во обид да го ограничи бројот на посетители и да го намали загадувањето.
Политичарите рекоа дека бродовите за крстарење не се во согласност со одржливите амбиции на градот.

Тоа е најновата мерка за сузбивање на масовниот туризам во градот.  Во март беше лансирана онлајн кампања со која се повикуваат младите Британци кои размислуваат за ергенска забава во Амстердам да се држат настрана.

Амстердам стана жртва на сопствената популарност, привлекувајќи 20 милиони посетители годишно.

„Крузерите што загадуваат не се во согласност со одржливите амбиции на нашиот град“, рече централно-десничарската партија Д66, која управува со градот заедно со социјалдемократите и еколозите, според АФП.