Анализа на очекуваниот БДП до 2050 година: Азија ќе биде најголемиот регионален фактор

23

Според неодамнешниот извештај на Голдман Сакс, рамнотежата на глобалната економска моќ се предвидува драматично да се промени во следните децении.

Поконкретно, аналитичарите веруваат дека Азија наскоро би можела да стане најголемиот регионален фактор во светскиот БДП, надминувајќи ги традиционалните економски моќници групирани во категоријата развиени пазари (DM).

На сликата погоре се претставени реални прогнози за БДП врз основа на податоците на Goldman Sachs за 2050 година.

Следната табела вклучува регионален преглед на очекуваниот реален БДП во 2050 година.

Најбрзо растечките економии во Азија во 2050-тите ќе бидат Индија (3,1% годишно), Бангладеш (3,0% годишно) и Филипините (3,5% годишно). Се очекува овие земји да просперираат благодарение на високите стапки на раст на населението и релативно ниската средна возраст, што значи поголема работна сила.

Латинска Америка

Гледајќи ја Латинска Америка, можеме да видиме дека регионот ќе учествува со релативно мали 7% од глобалниот БДП во 2050 година. Според претходните проекции на Голдман Сакс од 2011 година, многу земји од Латинска Америка имале слаби резултати во текот на изминатата деценија. На пример, реалниот БДП на Бразил се намали од 2,7 трилиони долари во 2010 година на 1,5 трилиони долари во 2020 година.

Поради овие стагнации, Голдман Сакс верува дека Индонезија ќе може да го престигне Бразил како најголем пазар во развој во светот пред 2050 година.

Сепак, се очекува Бразил економски да ги надмине Франција и Канада, доколку овие проекции се покажат точни.

Извор: VisualCapitalist