Антимонополската комисија сака Facebook да се раздели со Instagram и WhatsApp

13

Федералната комисија за трговија на Соединетите држави поднесе нова тужба против Фејсбук, барајќи компанијата да ги продаде Инстаграм и Ватсап, бидејќи и даваат монополска позиција во сегментот на социјалните медиуми, објави Индипендент.

Комисијата подготвува ревидирана верзија на нејзиното барање, бидејќи првото, поднесено на крајот од минатата година, беше отфрлено од судот.

Новото е над 80 страници и е многу подетално во описот на проблемот.

Во него се наведува дека Фејсбук ја искористи доминацијата на пазарот за да ги купува своите конкуренти, бидејќи тоа е многу полесно решение за компанијата отколку да се натпреварува со нив.

Документот се повикува на е -пошта испратена од основачот на Фејсбук, Марк Закерберг во 2008 година, во која тој отворено изјави дека „подобро е да се купува, отколку да се натпреварува“.

Според трговската комисија, социјалната мрежа ја следи оваа стратегија со години, го следи развојот на одделни компании и го реализира нивното стекнување штом ќе станат доволно големи за да станат закана за неа.

Ова ги вклучува Инстаграм и Ватсап, кои денес генерираат голем дел од приходите на социјалната мрежа. Таа работи за поблиска интеграција помеѓу своите платформи, со главен аргумент да им олесни на корисниците.

Сепак, критичарите на Фејсбук посочуваат дека оваа интеграција и технолошкиот развој ќе го направат уште потешко да се одделат различните платформи од регулаторите, доколку е потребно.

Федералната комисија за трговија го обвинува Фејсбук дека одржува монополска позиција на американскиот пазар на социјални медиуми. Нејзиниот најблизок конкурент е Снапчат, но базата на корисници е многу помала од онаа на компанијата на Закерберг.

Покрај тоа, според регулаторот, Фејсбук продолжува да купува компании, кои ги користи како „заштитен ров“ за сопствената доминација на пазарот. Според комисијата, оваа практика на „осакатување“ на помалите конкуренти ќе продолжи и во иднина доколку не биде запрена од судот.

Комисијата го повикува Фејсбук да ги продаде сите странични апликации што ги поседува, вклучително и Инстаграм и Ватсап. Ова ќе ја обезбеди нивната способност да се натпреваруваат на пазарна основа. Институцијата, исто така, инсистира социјалната мрежа да се воздржи од такви аквизиции во иднина и секоја таква операција да биде експлицитно одобрена од регулаторите.