Apple, Microsoft или Nvidia: Која компанија ќе биде највредна во светот за една година?

24

Иако Мајкрософт ја држеше титулата неколку месеци, Apple накратко ја врати круната на најголемата компанија во светот по пазарна капитализација овој месец. Но, минатата недела, Nvidia го помина за прв пат. Од четврток, производителот на Windows се врати на врвот, но со оглед на тоа што сите три компании имаат пазарна капитализација од околу 3,2 трилиони долари, во блиска иднина, нивното рангирање во првите три би можело често да се менува.

Но, она што ќе биде повеќе важно за инвеститорите е каде се движат акциите на среден до долг рок. Значи, кој од нив има најголема веројатност да ја држи титулата една година од сега?

Случајот на Apple
Apple беше значително зад Мајкрософт до нејзината светска конференција за програмери (WWDC) пред неколку недели. Додека неколку работи беа објавени за време на настанот, најголемото лансирање досега беше Apple Intelligence – во основа, преземањето на вештачката интелигенција (AI) на Apple. Тие функции нема директно да генерираат повеќе приходи за Apple, но она што треба да се забележи е дека генеративните функции за вештачка интелигенција ќе бидат достапни само на најновите модели на паметни телефони, iPhone 15 Pro и 15 Pro Max – и се разбира, генерациите потоа .

Ова е огромна вест. Тековните проценки се дека повеќе од 90% од активните iPhone-и се постари модели. Значи, ако Apple Intelligence се покаже како менувач на играта, ќе предизвика циклус на надградба посилен од кој било Apple видел од почетокот на пандемијата.

Ако пристигне тој нов бран на побарувачка, продажбата и профитот на Apple ќе пораснат. Тоа е убедлив аргумент за тврдењето дека таа повторно ќе биде најголемата компанија во светот за една година од сега.

Случајот за Мајкрософт
Мајкрософт го престигна Apple како најголема компанија во светот поради неговата голема вклученост во генеративната вештачка интелигенција. Кога Мајкрософт го сфати влијанието што може да го има оваа технологија, брзо разви интеграција со лидерот на пазарот, ChatGPT на OpenAI, за своите производи на Microsoft Office. За пристап до овие функции, бизнисите или потрошувачите мора да платат дополнителен надомест, што ги зголеми приходите на Microsoft.

Случајот за Nvidia
Nvidia е апсолутен ракетен брод од почетокот на 2023 година. Масивната побарувачка за вештачка интелигенција доведе до паралелен пораст на побарувачката за најмоќните графички процесорски единици (GPU), кои можат да ја обезбедат компјутерската моќ со голема брзина што ја бара софтверот.

Ова предизвика зголемување на приходите и профитот за Nvidia – водечкиот производител на овие чипови од високата класа – што ја претвори од компанија вредна помалку од 500 милиони долари во една од најголемите во светот за една и пол година.

Сепак, постојат одредени грижи за способноста на Nvidia да ја задржи својата вредност. Производството на чипови е циклична работа, а некои инвеститори се загрижени дека побарувачката за тие графички процесори ќе падне.

Nvidia продолжува да забележува раст на побарувачката за своите графички процесори. Понатаму, неодамна го лансираше графичкиот процесор H200, кој го заменува неверојатно популарниот H100 со подобра ефикасност и перформанси. Дополнително, се проценува дека животниот век на графичкиот процесор на центарот за податоци е помеѓу три и пет години. Како такви, инвеститорите треба да очекуваат дека циклусот на освежување најверојатно ќе започне релативно наскоро, поттикнувајќи ја континуираната побарувачка за графичките процесори на Nvidia.

Овој аргумент можеби е малку потресен од другите два, но сепак постои силна причина да се очекува дека Nvidia ќе биде најголемата компанија во светот за една година.

Заклучок
Одговорот на прашањето кој од овие три ќе биде најголем зависи од тоа колку потрошувачите ги земаат предвид „задолжителните“ карактеристики на Apple Intelligence.

Аналитичарот на Motley’s Fool предвидува дека Apple ќе го задржи првото место една година од сега, освен ако Apple Intelligence не е апсолутен пропуст. Неговите текови на приходи останаа стабилни и покрај намалената побарувачка за iPhone-и. Овој нов катализатор би можел да ги поттикне нивните продажби и залихи на нови нивоа.

Мајкрософт е поверојатен лидер од Nvidia. Сепак, Nvidia е најголемата џокер овде, бидејќи може да види веќе неверојатна побарувачка за подигање на нејзините графички процесори, што може да предизвика нов пораст на залихите.