Apple понуди попусти на iPhone телефони во Кина – Акции на Волстрит им паднаа

18

На Волстрит берзанските индекси паднаа бидејќи оптимизмот за намалување на каматните стапки ослабна, а инвеститорите беа поколебани од послабите од очекуваните деловни резултати на банките. Dow Jones загуби 0,62 отсто, на 37.361 поен, додека S&P 500 се лизна за 0,37 отсто, на 4.765 поени, а индексот Nasdaq 0,19 отсто, на 14.944 поени.

По силниот раст на цените на акциите на крајот на минатата година, оптимизмот на најголемата светска берза во новата година се намали, бидејќи надежите за агресивно намалување на каматните стапки од страна на ФЕД се намалија. Инвеститорите се надеваа дека централната банка ќе почне да ги намалува каматните стапки во март, но има се помалку шанси за тоа бидејќи инфлацијата е сè уште релативно висока, а економијата постојано расте.

По серијата лидери на ФЕД, гувернерот на централната банка Кристофер Валер вчера изјави дека нема потреба да се брза со намалување на каматните стапки, иако е се поуверен дека инфлацијата е на пат до целното ниво на ФЕД од 2 отсто.

Apple меѓу губитниците
Од 11 најважни сектори на индексот S&P 500, цените на акциите вчера паднаа во 10 од нив, а највисоко во енергетскиот сектор, за 2,4 отсто. Меѓу најголемите губитници беше банкарскиот сектор бидејќи цената на акцијата на Morgan Stanley падна за повеќе од 4 отсто.

Секторот веќе беше под притисок во петокот, бидејќи голем број банки објавија послаби од очекуваните квартални деловни резултати. Со вчерашниот пад од 1,2 отсто, индексот S&P 500 на банкарскиот сектор се лизна на најниското ниво за повеќе од еден месец.

Акциите на Apple вчера беа меѓу губитниците, со пад на цената од 1,2 отсто, откако технолошкиот гигант понуди попусти, што ретко го прави, при купувањето на iPhone во Кина поради големата конкуренција на тамошниот пазар.

И на европските берзи вчера паднаа цените на акциите. Лондонскиот FTSE индекс ослабе за 0,48 отсто, на 7.558 поени, додека франкфуртски DAX се лизна за 0,30 отсто, на 16.571 поен, а париски CAC 0,18 отсто, на 7.398 поени.