Архегос Капитал го зголемува уделот во Дојче банк

10

Archegos Capital Management го зголеми својот удел во Deutsche Bank откако нејзиниот основач Бил Хванг воспостави врски со лидерите на германскиот заемодавач пред семејната компанија да влезе во проблеми минатата година, открива Financial Times.

Колапсот на Archegos со седиште во Њујорк пред 12 месеци ги остави неговите главни брокери, вклучувајќи ги Credit Suisse, Nomura и Morgan Stanley, со вкупни загуби од 10 милијарди долари.

Дојче исто така беше меѓу заемодавачите на Архегос, но излезе неоштетен од неуспехот на компанијата и дури можеше да врати дел од колатералот што беше потребен за поддршка на заемите на семејната канцеларија.