Азиски пазари: Инвеститорите бегаат од банкарски акции

17

Азиските пазари паднаа во вторникот, бидејќи инвеститорите нагло ја намалија изложеноста на банкарските акции поради стравувањата од поширока криза во САД.
Во исто време, неизвесноста за монетарната политика доминира пред клучните податоци за инфлацијата во САД.

Јапонскиот индекс Никеи 225 беше најтешко погоден во Азија, паѓајќи за повеќе од 2%, бидејќи пазарите стравуваа од зголемена изложеност на американски обврзници меѓу јапонските финансиски фирми. Resona Holdings, Inc. (TYO: 8308), T&D Holdings, Inc. (TYO: 8795) и Concordia Financial Group Ltd (TYO: 7186) паднаа помеѓу 7% и 9% и беа најлошите перформанси на Nikkei, објави Seebiz.

Големи загуби забележаа и останатите банкарски индекси. Коспи падна за речиси 2%, додека индонезискиот композитен берзански индекс во Џакарта доведе до загуби низ Југоисточна Азија, пад од 1,6%.

Кинескиот Shanghai Shenzhen CSI 300 и Shanghai Composite загубија по 0,8%, додека индексот Hang Seng во Хонг Конг се лизна за 1,8% бидејќи оптимизмот за дополнителни владини стимулативни мерки во голема мера беше неутрализиран со големата продажба на акциите на локалните банки.

Акциите на американските банки паднаа во текот на ноќта, бидејќи инвеститорите стравуваа од нови превирања во банкарскиот сектор по колапсот на Силиконската долина банка (NASDAQ:SIVB) минатата недела. Загубите во банкарските акции продолжија и откако владата интервенираше во секторот со итна ликвидност и гаранции за поддршка.

Австралискиот индекс ASX 200 потона за 1,6%, а акциите на четирите најголеми банки во земјата паднаа помеѓу 0,4% и 1,3%. Комонвелт банка на Австралија (ASX:CBA), на врвот на опсегот, падна за 0,4%.

Австралиското потрошувачко расположение остана блиску до најниските нивоа од ерата на пандемијата во услови на континуиран притисок од високата инфлација и зголемените каматни стапки, покажа приватното истражување во вторникот.