Азиските берзи благо пораснаа

28

На азиските берзи цените на акциите благо пораснаа, враќајќи дел од вчерашните загуби, но тргувањето е претпазливо бидејќи централните банки продолжуваат да ги зголемуваат каматните стапки.

Индексот MSCI на азиско-пацифичкиот регион, без Јапонија, беше околу 7 часа плус 0,4 отсто, откако вчера падна за повеќе од 1,5 отсто. Истовремено, индексот Никеи падна за 0,1 отсто на берзата во Токио, а цените на акциите во Австралија исто така паднаа за 0,4 отсто. Во Шангај, Јужна Кореја и Хонг Конг тие се зголемија меѓу 0,1 и 0,5 отсто.

Благиот раст на повеќето индекси главно се должи на корекцијата на цените на акциите по остриот пад од претходниот ден, бидејќи нема нови вести за поддршка на растот на пазарот.

Борбата против инфлацијата не е лесна
Во Австралија, пак, цените на акциите паднаа бидејќи тамошната централна банка повторно ги зголеми каматните стапки за 0,25 процентни поени. Во последните недели, пазарите беа поддржани од надежта дека намалувањето на инфлаторните притисоци ќе стави крај на циклусот на зголемувања на каматните стапки од страна на централните банки. Но, борбата против инфлацијата не е лесна.

На Волстрит вчера цените на акциите паднаа втор ден по ред бидејќи инвеститорите стравуваат дека силниот пазар на труд ќе ја натера американската централна банка да ги зголеми клучните каматни стапки на повисоки нивоа од очекуваното. Dow Jones изгуби 0,11 отсто, додека S&P 500 се лизна за 0,62, а Nasdaq индексот се лизна за 1 отсто бидејќи инвеститорите се уште беа под впечаток на посилни од очекуваните податоци за американскиот пазар на труд.

Во петокот беше објавено дека во јануари бројот на вработени во САД се зголемил за 517.000, додека аналитичарите очекуваа само околу 187.000. Стапката на невработеност, пак, падна на 3,4 отсто, додека се очекуваше зголемување на 3,6 отсто. Тие податоци ги доведоа во прашање пазарните проценки за натамошно зголемување на каматните стапки од страна на американската централна банка.

Проценките се сменија
Неодамна кон средината на минатата недела, инвеститорите се надеваа дека ФЕД ќе го забави темпото на зголемување на каматните стапки и дека конечната каматна стапка, односно каматната стапка со која ФЕД ќе го заврши процесот на зголемување на цената на пари, би биле помалку од 5 проценти.

Фото:Facebook