Азиските пазари сè уште се во позитивен ритам

18

Азиските индекси пораснаа петти ден по ред откако Федералните резерви сигнализираа натамошни зголемувања на каматните стапки.
Извештајот на американската АДП за приватното вработување вели дека работодавците додале 235.000 работни места во декември – што покажува силен пазар на труд и покрај обидот на ФЕД да ја скроти инфлацијата и сугерира дека има простор за повисоки стапки.

Јужнокорејскиот Коспи зајакна за 1,12 отсто и го предводеше растот во регионот. Австралискиот S&P/ASX 200 порасна за 0,65%. Никеи 225 во Јапонија порасна за 0,59%, а Топикс за 0,37%.

Индексот Ханг Сенг во Хонг Конг го намали најголемиот дел од своите добивки и беше маргинално повисок бидејќи Кина, наводно, сигнализираше мерки за поддршка за нејзиниот сектор за недвижнини. Shanghai Composite зајакна 0,09%, а Shenzhen Component за 0,3%.