Бафет: Епл е најдобрата инвестиција на Беркшир

21

Ворен Бафет во саботата изјави дека Apple Inc е подобар бизнис од кој било друг во портфолиото на Berkshire Hathaway Inc.
„Apple е различен од другите компании што ги поседуваме“, рече Бафет за време на годишниот состанок на Беркшир во Омаха, Небраска.

Беркшир откри удел од 1 милијарда долари во Apple во мај 2016 година и го зголеми тој удел на 151 милијарда долари до март 2023 година, што претставува 46% од неговото портфолио на акции од 328 милијарди долари.

Бафет долго време го пофали извршниот директор на Apple, Тим Кук и го гледаше Apple помалку како технолошка компанија, а повеќе како компанија за производи за широка потрошувачка со доминантен производ, iPhone, кој луѓето го сакаат и им треба.

Беркшир неодамна имаше 5,6% од акциите на Apple, а Бафет рече дека може да купи повеќе.