Бафет инвестираше уште 360 милиони долари во акции на нафтена компанија

29

Беркшир Хатавеј, контролиран од инвеститорот Ворен Бафет, купи речиси 6 милиони акции на нафтената компанија Occidental Petroleum, со што го зголеми својот удел во големата енергетска компанија на 200,2 милиони акции.

Неговиот удел сега вреди вкупно 12,2 милијарди долари, според регулаторното поднесување на компанијата доцна во вторникот.

Купувањата, кои беа извршени во петокот, понеделникот и вторникот, беа направени по цени кои се движеа од околу 59 до 62 долари по акција и се првите купувања на Беркшир од крајот на третиот квартал.

Вредноста на набавката е околу 360 милиони долари.