Бафет инвестираше во тајванската TSMC, акциите веднаш почнаа да растат

36

Беркшир Хатавеј, инвестицискиот фонд на Ворен Бафет  презеде удел во вредност од пет милијарди долари во Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), знак дека легендарниот инвеститор мисли дека водечкиот светски производител на чипови го допре дното по распродажбата од повеќе од 250 милијарди долари и дека моментот на закрепнување дојде. По неговото купување, вредноста на акциите почна да расте.

Тајванската компанија произведува полупроводници за клиенти како што се Nvidia и Qualcomm и е ексклузивен снабдувач на Apple. Во исто време, Apple останува единствениот највреден холдинг во портфолиото на Беркшир.

Акциите на TSMC пораснаа за дури 9,4 отсто во Тајван по веста, што е најголема еднодневна добивка во повеќе од две години.

Бафет има 92 години и долго време бегаше од технолошката индустрија, велејќи дека не сака да инвестира во бизниси што не ги разбира целосно. Сепак, тој став се промени во последниве години и тој посвети сè поголем дел од инвестициите на неговата компанија во технолошкиот сектор.

Производството на чипови е сегмент кој ветува одржлив раст во наредните години, бидејќи е од суштинско значење за проширувањето на новите индустрии, како што е производството на самоуправувачки и електрични автомобили или вештачка интелигенција и поврзани домашни апликации.