Бафет објасни зошто никогаш не би купил биткоин и зошто таа криптовалута нема вредност

157

Биткоинот во последните неколку години станува сè поприфатен во традиционалниот свет на финансии и инвестиции, но тајкунот Ворен Бафет останува скептичен за биткоинот, пишува CNBC News. На годишниот состанок на акционерите на Беркшир Хатвеј минатата сабота, Бафет рече дека биткоинот не е продуктивно средство и не произведува ништо опипливо. И покрај промената на перцепцијата на јавноста за криптовалутите, Бафет сè уште не сака да ги купи.

„Дали ќе се зголеми или намали следната година, или за пет или 10 години, не знам. Но, единственото нешто во кое сум прилично сигурен е дека не произведува ништо“, рече Бафет. „Тоа има магија што луѓето претходно ја врзуваа за многу работи. Дури и ентузијастите на биткоин имаат тенденција да ја гледаат криптовалутата како пасивно средство што инвеститорите го купуваат и го чуваат, надевајќи се дека цените ќе се зголемат на долг рок.

„Не би ги купил сите биткоини во светот ниту за 25 долари“

„Ако ми кажете платете 25 милијарди долари за 1 процент од целото земјоделско земјиште во Америка, ќе ви испечатам чек. За 25 милијарди долари сега поседувам 1 процент од земјоделското земјиште. Ако ми понудите 1 процент од сите домови во земјата и сакате 25 милијарди долари, ќе ви напишам чек. Ако ми кажеш дека ги поседуваш сите биткоини на светот и ми ги понудиш за 25 долари, јас не би го земал затоа што што ќе правам со него. Ќе морам да ти го продадам назад, вака или онака. Тоа не прави ништо. „Становите ќе произведуваат кирија, а фармите ќе произведуваат храна.