Бајден не ја постигна целта за вакцинирање на 70% од населението до четврти јули

9

Белата куќа призна дека нема да биде остварена целта на претседателот Џо Бајден до националниот празник, четврти јули со барем една доза да бидат вакцинирани 70% од возрасните во САД.

Во својата изборна кампања, демократот Бајден ја стави кампањата за вакцинирање меѓу приоритетите во својот мандат.

“Ќе бидат потребни повеќе недели за да може 70% од населението да се вакцинира барем со една доза“, признал Џеф Зајнетс, претпоставен за одговори во врска со Ковид-19 во Белата куќа.

Но, очекува 70% од возрасните лица над 27 години да примат барем една доза вакцина до четврти јули. Повеќе од 45% од населението во САД е целосно вакцинирано.

Друга цел на Бајден е 160 милиони Американци да бидат целосно вакцинирани до четврти јули и засега е потребно да се вакцинираат уште 10 милиони за да се постигне таа цел, којшто би се постигнала до средината на следниот месец.

Фото: Pexels