Банките и инвеститорите бараат спас во златото, а резервите се намалуваат

27

Во моментов, цената на златото изнесува 1.780,7 американски долари за унца, што е за 0,3 проценти повеќе од минатата недела. Но, во текот на минатата година, цената на златото ја надмина историската, рекордна и психолошка граница од 2.000 долари за унца, што потоа барем накратко ја зголеми профитабилноста на големите рударски компании, погодени од пандемиска криза.

Жолтиот метал е омилено средство на инвеститорите и банките, бидејќи, како по правило, неговата вредност секогаш расте во лоши времиња, поради што е „сигурно засолниште“, за разлика од некои други форми на средства, многу понестабилни, како што се компаниските акции, а поготово криптовалутите.

Кинезите водат во производството и побарувачката

Краткорочното затворање на рудниците поради пандемијата на крајот го намали глобалното производство на злато во 2020 година, во споредба со претходната година, што исто така донекаде влијаеше на понудата и побарувачката на овој скапоцен метал.

Меѓу најголемите светски производители, се издвојуваат три земји – Кина, Австралија и Русија – кои заедно учествуваа со 31 отсто од вкупното глобално производство во 2020 година.

Кина е на врвот на листата делумно затоа што беше прва што ги продолжи активностите за ископување злато по ќор-сокакот предизвикан од пандемијата. Покрај тоа, растечката кинеска висока средна класа е одговорна за 30 проценти од глобалната побарувачка за златен накит во 2020 година, нудејќи им на рударите дополнителен поттик за производство, пишува Visual Capitalist.

За разлика од рударите од моментално најголемиот светски пазар, во САД произведоа 190 тони злато во 2020 година, од кои повеќето доаѓаа од рудникот во Невада. Barrick Gold, најголемата светска компанија за ископување злато, произведе приближно 85 тони или 45 проценти од своето американско злато во 2020 година.

Вкупно, минатата година во светот беа експлоатирани 3.241 тони злато, што е пад од три проценти во споредба со 2019 година. Исто така, покажува дека индустријата закрепна многу брзо по првите шест месеци од годината во која избувна пандемијата, секако делумно поттикната од посилната побарувачка од инвеститорите кои секогаш се свртуваат кон златото во време на криза.

Според податоците на Светскиот совет за злато (World Gold Council), во моментов, вкупните „надземни“ резерви на злато во оптек се проценуваат на околу 201.296 тони, распределени преку накит, банкарски резерви и инвестициско злато.

Колку злато останува во земјата?

Дел од неговата вредност, жолтиот благороден метал секако го должи на недостаток, поради што неговата цена никогаш навистина не може значително да падне. Последната проценка на подземните резерви на злато на крајот на 2020 година беше околу 50.000 тони, според статистиката на Светскиот совет за злато, врз основа на досегашните познати и проверени депозити. Од тоа, Австралија и Русија заедно држат околу 35 проценти или 17.500 тони.

Според сегашните стапки на производство, овие резерви на злато ќе траат помалку од 16 години.

Но, во текот на изминатата година, исто така, беа инвестирани околу 2,9 милијарди долари во нови истражувачки проекти, кои на крајот би можеле да вродат со плод и да доведат до зголемување на глобалните резерви.