Белоруските банки воведуваат ограничувања за повлекување и продажба на девизи

38

Во услови на санкции против белоруските власти за нивното учество во војната против Украина, белоруските банки продолжуваат да воведуваат ограничувања за девизните трансакции, пишува Беласат.

Меѓу другото, од средината на оваа недела е ограничена можноста за размена на белоруски рубљи за девизи и подигање готовина од сметките. Лимитот за повлекување валута во некои банки е 100 долари месечно, а се воведува провизија од 20% за повлекување валута од картичките на конкурентските банки.

Во Алфа Банка од девизен депозит може да се подигнат максимум 10.000 долари и 3.000 евра еднаш во 30 дена (за клиенти A-Private – 50.000 долари и 15.000 евра).

„БелВЕБ“ банката постави лимити за размена на валута, но не прецизираше кои. До 1.000 долари / 1.000 евра дневно може да се подигнат од девизните сметки, доколку картичката е поврзана со нив“.

„Белагропромбанк“ забрани повлекување на повеќе од 100 долари месечно од картички. Покрај тоа, може да троши само 100 долари месечно од картички во белоруски рубљи за трансакции во странска валута: важат ограничувања за трансфери, банкомати и плаќања во онлајн продавниците.

„Белорусбанк“ ја ограничи размената на валута со картички – до 400 рубљи дневно. Исто така, ја зголеми провизијата од 3% на 20% за подигање готовина во долари и евра од картички издадени од други банки, како и во странство.

Картичката во рубљи на „Белгазпромбанк“ дозволува повлекување готовина до 5.000 долари дневно во странство. Од картичка во странска валута може да се подигнат до 500 долари дневно.

„БНБ-Банка“ воведе провизија од 1% за подигање готовина од девизна сметка.

Од 16 март, „Дабрабат банка“ го ограничува максималниот износ во странска валута, нарачана од поединец од сметка во рок од 30 календарски дена, на 3 илјади долари / 3 илјади евра / 350 илјади рубљи.

„Паритетбанка“ воведе ограничување за подигнување готовина од тековни сметки во странска валута на кои банкарските картички не се поврзани. Ова го ограничува плаќањето на готовина на 3.000 долари / 3.000 евра не повеќе од еднаш на 30 дена, под услов да е доставен налог за готовина до банката 10 работни дена однапред.

„Приорбанка“ ја ограничи размената на валута на картичките на 3.000 белоруски рубљи дневно. Валутата може да се повлече врз основа на нарачка. При повлекување на сума, која надминува 1.000 рубљи или еквивалент на повеќе од 10 американски долари во странска валута потребно е претходна нарачка. Максималниот износ на нарачката по клиент не е повеќе од 3.000 американски долари еквивалент. Валутата може да се прими на 14-тиот работен ден по извршената нарачка.

Претходно, во коментар за Белсат за валутните ограничувања наметнати од Централната банка на Русија, економистот Дмитриј Крук ги предвиде денешните настани.

Според него, во наредните денови Белорусија можеби нема да носи одлуки слични на руските, туку наместо тоа ќе донесе некои привремени одлуки со надеж дека „ќе чека во случај ситуацијата да се подобри“.

„Но, тоа не значи дека овој вид на ограничување не може да се воведе малку подоцна – за неколку дена или недели. Има многу можности“, вели економистот.

Потсетуваме дека од 9 март Руската централна банка им забрани на банките да продаваат готовина на граѓаните во период од шест месеци, а истата може да се замени само за руски рубљи. Покрај тоа, руските граѓани можат да подигнат не повеќе од 10.000 долари од нивните девизни сметки. Остатокот од парите може да се повлече само во рубљи.