Беркшир Хатавеј: Воздржаноста на Бафет од нови бизниси му донесе рекордни 157 милијарди долари во готовина

29

Беркшир Хатавеј во саботата објави голем скок во оперативната добивка во третиот квартал, додека имаше рекордна сума на готовина бидејќи Ворен Бафет виде малку можности за склучување зделки.
Оперативните приходи на конгломератот со седиште во Омаха – кои вклучуваат профит од огромен број бизниси во целосна сопственост како што се осигурување, железници и комунални услуги – беа 10,761 милијарди долари минатиот квартал. Тоа е за 40,6% повеќе од 7,651 милијарди долари заработени во истиот квартал пред една година.

Беркшир имаше рекордно ниво на готовина на крајот на септември – 157,2 милијарди долари – надминувајќи го највисокото ниво од 149,2 милијарди долари поставено во третиот квартал од 2021 година.

„Oracle of Omaha“ го искористи скокот на приносите на обврзниците, купувајќи краткорочни трезори со приноси од најмалку 5 проценти.

Конгломератот имаше 126,4 милијарди долари во такви инвестиции на крајот на третиот квартал, во споредба со околу 93 милијарди долари на крајот на минатата година.

Активноста на откупот продолжи да се забавува бидејќи акциите на Беркшир пораснаа до рекордни височини во текот на кварталот. Компанијата потроши 1,1 милијарди долари за откуп на акции, со што вкупниот износ за девет месеци достигна приближно 7 милијарди долари.

Акциите на Беркшир од класа А пораснаа за речиси 14 отсто оваа година. Откако го достигнаа историскиот максимум на 19 септември, акциите паднаа за околу 6 отсто од својот врв, објави Bankar.me.