Берзата во Хонг Конг сака да ја преземе Лондонска берза за 37 милијарди долари

10

Хонг Конг даде понуда од 37 милијарди долари за да ја преземе Лондонската берза, јавува CNN.

Компанијата што управува со берзата во Хонг Конг, Hong Kong Exchanges and Clearing (HKXCF) даде понуда за “спојување на двете компании“ преку договор во вредност од 39 милијарди долари, вклучувајќи и долг.

“Овој договор би можел да го редефинира глобалниот пазар на капитал за следната декада“, вели Чарлс Ли, главен извршен директор на KHXCF.

Фото: Pixabay