Библиотеки на милијардерите: Што читаат?

55

Дури и најбогатите луѓе ги научија некои од најважните лекции во животот од книгите, беа научени на остроумност и лидерство. Тие не се фокусирани само на деловни книги – тие исто така голтаат биографии, авантури, научна фантастика
Илон Маск, Џеф Безос, .., покрај тоа што се сите познати сеприсутни милијардери од Силиконската долина, имаат уште една сличност. Веројатно ретко кој веднаш би помислил на неа, но според нивните изјави, оваа тенденција значително влијаела на нивниот деловен успех. Всушност, не се работи за ништо неверојатно и револуционерно, туку за докажана навика која шири знаење и инспирира – читање книги.

Од книгите, според сопственото сведоштво, тие ги научиле некои од најважните лекции во животот затоа што ги научиле на остроумноста и лидерството потребни во светот на бизнисот. Со текот на годините, секој од нив препорачува книги кои влијаеле врз него или кои тој ги смета за важни, често пред летото, вклучително и оваа. Милијардерите се фокусираа не само на деловни книги, туку и на биографии, авантури и научна фантастика.

Увидот во нивните читачки навики им го осветлува умот и покажува кои идеи ги водат во животот и работата. Во средината на јули, Маск во својот клуб за книги „Илон Маск“ на Твитер објави дека многу читал во детството за да го научи и разбере светот. За Маск, на пример, научната фантастика имаше најголемо влијание врз неговото разбирање за вселенското патување и колонизацијата. Затоа, на пример, тој ги препорачува „Автостоперскиот водич за галаксијата“ од Даглас Адамс, трилогијата „Фондација“ од Исак Асимов, „Господарот на прстените“ од Џ.Р.Р. Толкин, но и „Нула до еден“ од Питер Тиел и Блејк Мастерс, кои зборуваат за стартапи и градење на иднината. Маск ја препорачува и „Суперинтелигенција“ од Ник Бостром затоа што предупредува на опасностите од вештачката интелигенција и ги истражува нејзините придобивки.

Страста на Безос за книгите беше она што доведе до основање на Амазон, кој на своите почетоци продаваше книги особено поддржувајќи непознати автори и помали изданија. Безос го препишува својот успех на книгите кои случајно го пронашле патот до него и влијаеле на управувањето со неговата компанија и разбирањето на работата, а за вработените во Амазон најнормална работа е „листата за читање на Џеф“. Неговиот омилен е „Built to Last“ од Џим Колинс и Џери Ај. Порас за изградба на успешна компанија врз основа на примерот на осумнаесет такви компании. Споредувајќи ги со конкурентските компании, авторите откриваат како да водат голема, средна или новооснована компанија. На списокот на Безос се и „Црниот лебед“ од Насим Талеб за теоријата за изненадувачки настан и автобиографијата „Сем Волтон: Произведено во Америка“ за основачот на синџирот Волмарт.