БиХ избра најзначајни инвеститори за 2013 година

18

saraevo

Во Сараево вчера се одржа избор на најзначаен инвеститор во БиХ за 2013 година, во организација на Агенцијата за унапредување на странските инвестиции (ФИПА).

Компанијата ЕФТ Рудник и термоцентралата Станари Добој се избрани за најзначајни инвеститори во сферата на основање нови фирми или изградба на објект. Компанијата Nepco Beds Factory е избрана за најзначаен создавач на нови работни места, а Interwork е награден со признание за најдобро заедничко инвестирање. На компанијата Г Петрол и е доделена награда за најзначаен инвеститор во рамки на аквизиција или приватизација, пишува Аваз.

“Во 2013 година најзначајни инвестиции беа од Велика Британија, Австрија, Србија и Германија. Она со што странските инвеститори не се задоволни е комплексната администрација, процедурите, неусогласени закони на сите нивоа на власт”, изјави директорката на ФИПА, Јелица Грујиќ.