Бил Гејтс е најбогат Американец 19-та година по ред

27

Ворен Бафет е втор на листата на Forbes 12-та година по ред, а трет е Лари Елисон од Oracle.

Речиси две децении Бил Гејтс е најбогат Американец.
Во 2012 година шефот на Microsoft, Гејтс е број еден на листата за 19-та година по ред со нето богатство од 66 милијарди долари.
Следен е шефот на Berkshire Hathaway, Бафет (со 46 милијарди) и главниот извршен директор на Oracle Лари Елисон (41 милијарди).
Четвртото и петтото место го делат браќата Чарлс и Дејвид Кох со нето состојба од 31 милијарди долари.
Од шестто до деветтото се претставниците на семејството Волтон, сопственик на трговската синџирот Wal-Mart. Кристи и семејството поседуваат 27,9 милијарди, Џим – 26,8 милијарди, Алис – 26,3 милијарди и Робсон С – 26,1 милијарди долари.
Почесната десетка завршува со Мајкл Блумберг со богатство од 25 милијарди долари.
Иако економското закрепнување не успева да добие импулс во многу региони на САД, богатите продолжуваат да се богатат, благодарение делумно на подемот на берзата и поскапувањето на недвижиностите.
Според Forbes, состојбата на 400-те најбогати луѓе во Америка пораснала за  1,7 трилиони долари во оваа година од 1,5 трилиони долари минатата година.
Магнатите од социјалните медиуми загубија 11 милијарди, како богатството на Марк Зукерберг (Facebook) кое падна на 8,1 милијарди, а за 9,4 милијарди нагло падна состојбата и на Ерик Левковски (Groupon) и Марк Пинкс (Zynga).