Binance бара регулаторно одобрение во Германија

24

Берзата за криптовалути Binance изјави дека е посветена на регулаторите низ Европа, потврдувајќи ги извештаите во февруари дека компанијата сака да стане регулирана во Германија.

Говорејќи на конференцијата Finance FWD во Хамбург, извршниот директор на Binance, Чанпен Жао, рече дека се надева дека ќе добие регулиран статус во Германија.

„Се надеваме дека ќе добиеме лиценца во Германија“, рече тој.

„Нашиот тим дефинитивно разговара со регулаторите и врз основа на секундарните повратни информации, разговорите се одвиваат добро“, додава Жао.

Разговорите со германските власти уследија по одобрувањето на берзата од француските регулатори претходно овој месец. Жао рече дека туркањето на Binance во Франција – кога Binance објави инвестиција од 100 милиони евра (105 милиони американски долари) во францускиот WeB3 екосистем минатиот месец – не значи дека тие ја игнорираат Германија, најголемата европска економија.

Во Франција, Binance сега може да управува со својата платформа за тргување со дигитални средства, што значи дека може да го олесни складирањето на дигиталните средства, да им овозможи на потрошувачите да купуваат и продаваат криптовалути и да помагаат во размената на дигитални средства меѓу себе, според Autorité des Marchés Financiers (AMF), францускиот регулатор на финансискиот пазар.