Биткоин не помогна на Square да ги исполни очекувањата

17

Компанијата за дигитални плаќања Square, управувана од Џек Дорси, објави разочарувачки приходи од продажба во третиот квартал поради падот на поврзаните со биткоин приходи од Cash App во однос на претходниот период. Акциите паднаа за време на тргувањето по затворањето на берзата, пишува Bloomberg.

Вкупните приходи од продажба за кварталот достигнаа 3,84 милијарди долари, или 27 отсто повеќе од една година порано, но под просечните прогнози на аналитичарите од 4,51 милијарди долари, според податоците собрани од Bloomberg. Бруто-добивката, која вклучува надоместоци од услугата Cash App и бизнисот на продавачот, е 1,13 милијарди долари за периодот. Ова е зголемување од 43% во однос на претходната година, но е мала промена во однос на вториот квартал.

Иако приходите од продажбата на биткоин достигнаа 1,82 милијарди долари, што претставува 47% од вкупниот приход од продажбата на Square, овие трансакции малку придонесоа за профитот на компанијата. Приходите од продажбата на криптовалути создадоа само 3,7% од бруто добивката на Square во третиот квартал, соопшти компанијата.

Трансакциите со биткоин преку Cash App значително пораснаа во последните две години, но приходот од биткоин може да биде погрешна метрика. Square ги пријавува сите продажби на биткоин како приход, коментира главниот финансиски директор Амрита Ахуја. Затоа, износот може да изгледа преголем и зависи од работи како нестабилноста на цената.

Цената на акцијата на Square со седиште во Сан Франциско падна за околу 5% за време на тргувањето по работното време. Од почетокот на годината порасна за 14%.

Ахуја тврди дека компанијата се обидува да изгради други производи и карактеристики поврзани со биткоинот, освен купување и продавање на валутата. Извршниот директор Џек Дорси, кој исто така го води Twitter, е голем поддржувач на биткоинот и често пишува за криптовалутата. Square се здоби со биткоини во вредност од 170 милиони долари во февруари 2021 година.

На прашањето дали Square планира да додаде можност за купување други криптовалути во Cash App, компанијата рече дека е „фокусирана на биткоинот“.