Биткоинот ќе продолжи да расте, според аналитичар на Deutsche Bank

10

Вредноста на Биткоин продолжува да се дебатира меѓу финансиските институции во услови на „мечкин пазар“.

Зборувајќи за CNBC, Марион Лабур, виш аналитичар во Deutsche Bank Research и автор на „Демократизација на финансиите“, ги сподели своите ставови за криптовалутите и однесувањето на цените во контекст на побарувачката надвор од понудата, бидејќи нивната регулација е на хоризонтот.

За прашањето за регулација во крипто-просторот по неодамнешниот колапс на екосистемот Terra (LUNA), лабуристите рекоа дека е потребна поголема регулација на пазарот. За ова прашање, таа нагласи дека постои неусогласеност помеѓу Биткоин и другите криптовалути, особено поновите на пазарот.

„Мислам дека дефинитивно ни е потребна регулатива, бидејќи спомнавте дека финансиската писменост е прилично ниска, дури и во развиените економии ни требаат повеќе податоци, а очигледно има недостаток на податоци за криптовалутите“, истакна таа и додаде:

„Мислам дека она што се случи неодамна е добар потсетник дека не сите криптовалути се исти. Некои се многу нови, исто така многу ризични и многу различни, па затоа не треба да го споредуваме Биткоинот, кој е најстар и најголем во однос на пазарната капитализација, со некоја понова криптовалута“.

Дополнително, Лабур истакна дека пазарот доживеал значителна нестабилност во изминатите неколку месеци и години и нагласи дека оваа нестабилност нема наскоро да исчезне. Таа исто така рече дека ако пазарот на криптовалути е регулиран, има простор за пошироко прифаќање и дека ликвидноста треба да се зголеми.

Аналитичарката додаде: „Во случајот на Биткоин, имаме ограничена понуда, над 90% од Биткоинот е веќе во оптек, а кога имате фиксна понуда со растечка побарувачка, цените имаат тенденција да растат, како што видовме минатата година. Друг фактор што можеме да го земеме во предвид е регулативата. Значи доаѓа регулатива, за да можеме да имаме пошироко прифаќање на криптовалутите, гледајќи напред“.

Конечно, во споредба со стока како дијамантите, аналитичарката во Deutsche Bank Research верува дека вредноста на биткоинот ќе продолжи да расте и да паѓа во зависност од тоа колку луѓето мислат дека вреди средството.