Бизнисмени од регионот загрижени: „Ни снемува работна сила, вработуваме странци“

67

Водечките луѓе од најголемите компании во регионот откриваат дека најголемиот проблем во бизнисот по пандемијата и почетокот на војната во Украина е недостатокот на работна сила.

Со години луѓето од регионот заминуваа во Европа, која нудеше поатрактивни приходи, што предизвика недостиг на работна сила во овие области.

Исклучително е важно работодавачите да имаат можност да најдат работна сила за замена, за стопанството да не биде во голем проблем.

„Недостигот од работна сила ќе остане уште долго. Решенијата за негово надминување се повеќефазни и повеќеслојни. Се обидуваме да ги поттикнеме младите да заминат во странство и да се образуваат и работно искуство и сакаме да се вратат полни со самодоверба, знаење и енергија и да ни помогне на сите нас кои работиме. Ќе продолжиме да бидеме атрактивни конкуренти во однос на платите и да ги задржиме луѓето што ни се потребни, луѓето кои знаат како да ја работат својата работа, да го прошириме бројот на луѓе кои ќе дојдат во нашата компанија, кои ќе ни помогнат да постигнеме сериозна стратегија, која е стратегија на раст и развој.Исто така, можно е да вработуваме странци во сите наши организации, едноставно, така ние ќе ги реши предизвиците што ги имаме на краток рок, затоа што треба да ја завршиме нашата работа“, изјави за Б92, директорот на Нелт Груп, Милош Јелиќ.

На прашањето како компаниите се борат со високите трошоци, како и како успеваат да ги зголемат платите на вработените во ваква криза, Јелиќ одговара: „Ја зголемувам продуктивноста и го намалувам влијанието и важноста на заработката во оперативните трошоци“. Се трудиме да воведеме што поголема автоматизација и оптимизација и да ја зголемиме продуктивноста за да можеме да ја зголемиме нашата заработка.Исто така, во исто време се обидуваме да го промениме начинот на работа и процесот на повторувачки задачи, со цел обезбедување на соодветно задоволство за луѓето кои се заинтересирани за овие работи во компанијата“, заклучи Јелиќ.

Љиљана Куносиќ, генерален директор на Бинго Груп, потврди дека образованата работна сила на просторот на поранешна Југославија заминува и дека компаниите се во неволја поради тоа.

„Народот е најважен, имаме 9.000 вработени. Проблемот е што луѓето заминуваат во Европа. Ќе се соочиме со фактот дека сè повеќе ќе останеме без луѓе. Нашата обучена работна сила низ Југославија заминува. Тоа ќе биде најголемиот проблем“, изјави Куносиќ.

Во регионот не само што недостига евтина работна сила, недостигаат и образовани вработени кои би работеле на добро платени позиции.

„Секоја година губиме по еден Осиек. Недостасуваат млади луѓе и цела држава и влада треба да работи на привлекување млади луѓе. Келнерите, возачите и производствените работници не се единствените кои исчезнуваат. Недостигаат луѓе во медицината, во ИТ индустријата, луѓе кои се образовани. Второ, недостижни и потрошувачите се влечат. Во Хрватска следната година нема да има работници и нема да можеме да ја спроведеме туристичката сезона“, изјави Емил Тедески, извршен директор на Атлантик Груп.