Благ пад на доларот

15

На девизниот пазар вредноста на доларот во однос на кошничката валути благо падна.

Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американската во однос на другите шест главни светски валути, се движи околу 102,50 поени, додека вчера во ова време беше 102,60 поени.

Истовремено, курсот на доларот во однос на јапонската валута порасна од вчерашните 132,55 на 133,05 јени, ново највисоко ниво во последните 20 години.

Но, американската валута е стабилна во однос на европската, па цената на еврото е околу 1.080 долари, колку што беше вчера во ова време.

Слабоста на јенот се должи на очекувањата дека јапонската централна банка ќе продолжи да води стимулативна монетарна политика со оглед на слабостите во економијата.

Сите други големи централни банки во светот, освен Кина, или ја заоструваат монетарната политика или ја најавуваат.