Благ пораст на продажбата на нови автомобили на европскиот пазар

25

Европскиот пазар на нови автомобили во август ги забележа првите добивки по 13 месеци. Сепак, ова закрепнување би можело да биде краткотрајно бидејќи енергетската криза и рекордната инфлација ги обесхрабруваат купувачите.

Бројот на регистрации минатиот месец се зголеми на 748.961 возила или за 3,4 отсто, објави Асоцијацијата на европски производители на автомобили. Германската компанија Mercedes-Benz забележа раст од 16 отсто во однос на минатата година, пишува Bloomberg.

Производителите на автомобили гледаат знаци на подобрување бидејќи проблемите со синџирот на снабдување, како што е недостигот на полупроводници, почнуваат да се решаваат. Сепак, неконтролираната инфлација и забавувањето на глобалната економија фрлаат сенка врз прогнозите за продажба. Резултатите од минатиот месец беа послаби во споредба со истиот период претходната година и сè уште се под нивото пред пандемијата.

„Високата инфлација, зголемувањето на каматните стапки и падот на активноста на потрошувачите, заедно со подолгите циклуси на замена на возила, и покрај тоа што новите автомобили се посигурни, и технолошките промени би можеле да претставуваат предизвик за основната побарувачка во 2023 година и понатаму“, рече Џилијан Дејвис од Bloomberg Intelligence.