Благата зима „клучна“ за цените на гасот во ЕУ

34

На европските земји им треба поблага зима за да ги избегнат минатогодишните рекордни цени на гасот, бидејќи блокот влегува во втората зима без руски природен гас.

Европската унија се сврте кон поскап течен природен гас (LNG) за да го замени рускиот гас, а според Џон Робертс, експерт за енергетска безбедност на истражувачката платформа Methinks со седиште во Велика Британија, цените на гасот оваа зима во голема мера ќе зависат од временските услови.

Многу блага зима како минатата година е „клучна“ за земјите од ЕУ, истакна тој, пишува Anadolu Agency.

Поради високите температури и одржувањето на капацитетите за гас ЛНГ во Австралија, европските пазари на гас неодамна доживеаја постојана нестабилност.

Непредвидливоста на пазарот произлезе од неколку енергетски кризи кои влијаат на понудата и побарувачката по пандемијата Ковид-19 и продлабочени од стравувањата за снабдување предизвикани од руско-украинската војна.

Русија еднострано одлучи да го запре протокот на гас низ цевководите, со исклучок на оној во Украина, како одговор на острите санкции за нејзините производи од фосилни горива и експлозијата што го уништи гасоводот Северен тек 1, кој беше главен снабдувач на руски гас во Германија.

Од избувнувањето на конфликтот, веќе високите цени на бензинот пораснаа до тој степен што цената на бензинот надмина 300 евра за мегават-час во август минатата година, поставувајќи нов рекорд.

Ниските температури, отсуството на значителни прекини на струја во текот на зимата и иницијативите на ЕУ за намалување на потрошувачката на гас ја намалија траекторијата на раст на цените. Во август годинава цените паднаа на 35 евра за мегават-час пред да паднат на дури 31 евро во септември.

„Во текот на првата половина од минатата година, доволно руски гас пристигна во Европската унија и тоа и овозможи да наполни голем дел од своите складишта. „Имавме зголемување на залихите бидејќи се реализираа новите и обновени проекти за ЛНГ, а имавме релативно мала побарувачка од пазарите на Далечниот Исток и Азија-Пацификот бидејќи тие сè уште не се опоравиле од ковид“, рече Робертс.

Сепак, тој рече дека ситуацијата е поинаква оваа година со голема неизвесност бидејќи нема руски гас и релативно малку нов ЛНГ се појави на интернет бидејќи азиско-пацифичкиот пазар само што закрепна.

„Ова ќе биде критична зима и ако Европа ја преживее, ситуацијата ќе биде подобра“, рече тој.