Боинг ќе укине околу 2.000 работни места

21

Американскиот производител на авиони Боинг очекува да намали околу 2.000 вработени во финансиите и човечките ресурси оваа годинa, потврди американскиот производител на авиони во понеделникот.
Минатиот месец, компанијата со седиште во Арлингтон, Вирџинија објави дека ќе вработи 10.000 работници во 2023 година, откако вработи 15.000 луѓе во 2022 година, но рече дека некои работни места за поддршка ќе бидат укинати.

Компанијата го потврди извештајот на Сиетл Тајмс во понеделникот дека очекува „околу 2.000 кратења оваа година, првенствено во финансиите и човечките ресурси преку комбинација на намалување и отпуштања“.

Боинг, исто така, потврди дека околу една третина од овие работни места се аутсорсинг на Tata Consulting Services во Индија.

Фото: Pixabay