Брисел покрена правна постапка против Москва

19

Европската унија започна правна постапка со Светската трговска организација (СТО) против руските мерки, за кои вели дека ги ограничуваат или спречуваат компаниите од ЕУ да продаваат стоки на руски државни компании.

Оваа практика е спротивна на правилата на СТО, според кои Русија не треба да прави дискриминација кон странските компании во оваа област, објави Европската комисија.

Првиот чекор во споровите на СТО е периодот на консултации, кој обично трае 60 дена, пред да може да се избере судски совет. Европската комисија, која ја надгледува трговијата на блокот од 27 членки на ЕУ, наведува дека Русија постепено ја проширила својата политика на ограничувања, почнувајќи од 2015 година.

Фото: Pixabay