Британските инвеститори во станбени имоти бегаат од Лондон

35

Инвеститорите кои сакаат да профитираат од обновувањето на пазарот за изнајмување станови во Велика Британија, ги насочуваат своите пари кон се попопуларна дестинација – надвор од Лондон, пишува Блумберг.

Околу 70% од инвестициите се насочени кон проекти надвор од британската престолнина во првата половина од оваа година, додека станарите загрижени за пандемијата продолжуваат да бараат повеќе простор и зеленило, според консултантската фирма Knight Frank.

“Силното регионално присуство на секторот рапидно расте. Промените во начинот на живот, како и желбата за повеќе простор, беа карактеристика на пазарот за изнајмување во последните 12 месеци и беа директен двигател на побарувачката“, рече Оливер Најт, шеф за анализа на домување во компанијата.

Банките и компаниите за управување со средства ја засилуваат својата посветеност кон секторот за изнајмување во Обединетото кралство, бидејќи зголемувањето на цените на куќите го зголемува бројот на семејства и млади луѓе кои работат, кои остануваат потстанари подолго време. Компаниите за управување со средства инвестираа рекордни 2,4 милијарди фунти (3,3 милијарди американски долари) во секторот во првиот квартал, што претставува зголемување од 80% во споредба со 2020 година. Како што се забрзува побарувачката за домување во провинцијата, така и растечкиот ѕид на институционални пари, исто така, се соочува со недостаток на добри проекти во главниот град.

“Лондон е попредизвикувачки од гледна точка на претприемачите“ со жестока конкуренција за ограничен број на можности, рече Џони Стивенсон, раководител за инвестициски станови и финансии во Knight Frank. Во време кога инвеститорите се повеќе бараат диверзификација, „се повеќе претприемачи ќе гледаат во други градови“, додаде тој.

Одлив на капитал

Банкарската група Lloyds на крајот може да стане еден од најголемите сопственици на приватни куќи во Обединетото Кралство со цел да купи 50.000 домови во следните десет години. Во исто време, австралиската централна банка Macquarie Group планира да инвестира над 1 милијарда фунти во британскиот сектор за изнајмување станови.

Додека инвеститорите бараат нови можности, потстанарите се подготвуваат да платат повеќе за близина до природа и поголеми области – удобности што се ограничени во центарот на Лондон. Годишниот раст на кириите надвор од британската престолнина достигна највисоко ниво во последните 13 години во јули, а цените во Лондон паднаа за 4%, покажуваат податоците на страницата за недвижности Zoopla.

Како и да е, сe повеќе вработени почнуваат да се враќаат во британската престолнина бидејќи канцелариите ги насочуваат да се вратат, а Zoopla извести за „нагло зголемување“ на побарувачката за изнајмување имот во центарот на Лондон во последните месеци. Меѓународните студенти исто така го поддржуваат пазарот.

Но, предизвиците за изградба во Лондон растат. Високите трошоци за земјиште, ограничувањата за достапноста на домувањето за потстанарите и условите за развој се додаваат на трошоците за нови проекти.

Изградбата доживува посебни тешкотии за време на пандемијата, при што Лондон објави најмал број на нови инвестициски проекти за домување во последните седум години, според Molior.

“Зошто бегаме од Лондон? Во овој момент, тоа е веројатно затоа што можеме да генерираме малку повеќе приход“, рече Дејвид Рид, управен директор на новиот бизнис со инвестициски станови во предградијата на Legal & General Group.

“Ние не сме единствените што го прават тоа“, додаде тој.