Буџетскиот дефицит на Германија продолжува да расте

15

Пандемијата на коронавирусот предизвика сериозни проблеми во државниот буџет. Според Федералниот завод за статистика на Германија, расходите за таканаречениот вкупен јавен буџет во првата половина на 2021-ва година биле 10,8 проценти повисоки отколку во првата половина на 2020-та година. Тие изнесуваат 883,2 милијарди евра, како што објавија од службата.

„Зголемените трошоци во општиот јавен буџет може да се објаснат главно со зголемените средства и грантови како резултат на пандемијата“, објаснија статистичарите од Визбаден. Во износот се вклучени, на пример, корпоративната помош или поддршката за болниците.

Приходите се зголемија во првата половина на 2021-ва година за 6,0% на 752,1 милијарди евра. Приходите од даноци и давачки значително се намалија во првата половина на 2020-та година – но според Дестатис, тие сега достигнаа нивоа пред пандемијата. Генерално, сѐ уште има дефицит во јавното финансирање од 131,1 милијарди евра за првата половина на 2021-ва година.

Само федералната влада и нејзините дополнителни буџетски органи обезбедија околу 32,8 милијарди евра повеќе во првата половина од годината, во форма на грантови и помош за сервисирање на долговите, отколку во истиот период од минатата година. Севкупно, вкупниот јавен буџет се зголеми во првите шест месеци годинава во споредба со истиот период минатата година за 10,8% на 883,2 милијарди евра. Приходите се зголемија за 6% до 752,1 милијарди евра.