Бундесбанката очекува лесен пролетен економски раст

8

Откако германската економија стагнираше во првиот квартал од 2023 година, Бундесбанк соопшти дека очекува економски раст на пролет.
„Во вториот квартал од 2023 година, економското производство веројатно повторно ќе се зголеми благо“, напиша германската централна банка во својот месечен извештај објавен во средата.

„Олеснувањето на тесните грла во снабдувањето, намалувањето на високите нарачки и пониските цени на енергијата придонесуваат за продолжување на закрепнувањето на индустријата.

Бундесбанката сè уште очекува слаб стимул од приватната потрошувачка, која веќе не успеа да ја поддржи економијата во првиот квартал од 2023 година во светло на инфлацијата.

Економистите на централната банка рекоа дека трошењето на приватните домаќинства веројатно ќе стагнира бидејќи релативно високите стапки на инфлација ја намалуваат куповната моќ на потрошувачите – што значи дека тие можат да си дозволат помалку за секое евро.

Европската централна банка (ЕЦБ) цели кон стабилност на цените на инфлација од 2 отсто на среден рок. Монетарните чувари се обидуваат да ја запрат инфлацијата со серија зголемувања на каматните стапки.

Во говорот во вторникот вечерта, претседателот на Бундесбанк Јоаким Нагел рече дека ќе бидат потребни уште неколку зголемувања на каматните стапки за да се стави инфлацијата под контрола на долг рок.

Според прелиминарните податоци на Федералната канцеларија за статистика, најголемата европска економија за влакно ја избегна зимската рецесија. На крајот на 2022 година, економското производство падна за 0,5%.

Во четврток германскиот завод за статистика ќе објави детали за економскиот развој во првите три месеци.