Бундесбанката очекува висока инфлација и следната година

5

Германската централна банка (Бундесбанк) очекува инфлацијата во Германија да остане релативно висока следната година. Во месечниот извештај претставен во понеделникот, економистите на централната банка предвидуваат дека помеѓу септември и крајот на годината, стапките на инфлација помеѓу 4 и 5 проценти ќе бидат привремено можни.

„Инфлацијата најверојатно ќе забави значително во почетокот на 2022 година, но сепак ќе биде над 2% до средината на годината“, се вели во извештајот.

Поради зголемените цени на бензинот и храната, инфлацијата во август изнесуваше 3,9 проценти – највисоко ниво во речиси 28 години. Многу експерти сугерираат дека најверојатно ќе се зголеми за 5% во наредните месеци поради еднократни ефекти. Тешкотиите во снабдувањето со одредени суровини и компоненти, како што се чипoвите, кои станаа ретки како резултат на кризата со коронавирусот, исто така ги зголемуваат цените.

Ова го попречува и развојот на индустријата. Бундесбанката соопшти дека индустриското производство повторно пораснало во јули за прв пат по четири месеци. Сепак, овој раст во голема мера се должи на еднократниот ефект – совпаѓањето на училишните и корпоративните празници.

Ова е особено точно за автомобилската индустрија. Според Германската асоцијација за автомобилска индустрија (ВДА), зголемувањето на бројот на возила во јули беше проследено со остар пад во август и просекот за двата летни месеци е далеку под тој од пролетта. Вкупното индустриско производство во јули малку го надмина нивото од вториот квартал (+ 0,5%).

Генерално, според прогнозата на Бундесбанка, економското производство на Германија најверојатно ќе се зголеми посилно во третиот квартал отколку во пролетта, кога порасна за 1,6% во однос на првиот квартал. Меѓутоа, поради проблеми со синџирот на снабдување во индустријата, се уште не се очекува да го достигне нивото од пред кризата во четвртиот квартал од 2019 година.

Германските банки се повеќе им наметнуваат негативни каматни стапки на своите клиенти – и со тоа можат да го намалат товарот на монетарната политика на ЕЦБ, станува јасно од месечниот извештај.

„Во 2020 година, депозитите на нефинансиските компании генерираа негативни каматни стапки во уште поголема мерка отколку во претходните години“, заклучува Дојче Бундесбанк. „Просечниот поврат на депозитите за приватните домаќинства е се уште позитивен во 2020 година, но исто така продолжи да опаѓа“.

Од јуни 2014 година, комерцијалните банки во еврозоната треба да плаќаат камата кога ќе ги „паркираат“ парите во Европската централна банка (ЕЦБ). Оваа депозитна стапка – во технички жаргон „овернајт стапка“, во моментов е минус 0,5 проценти. Веќе некое време, централната банка доделува надоместоци за одредени износи за да им олесни на институциите.

Многу банки ги пренесуваат трошоците за негативни каматни стапки на своите клиенти. Во последниве месеци, неколку доверители ги намалија надоместоците за клиенти.

Генерално, според пресметките на Бундесбанк, трошоците за камати на локалните финансиски институции во депозитниот бизнис најверојатно ќе се намалат за околу 1,3 милијарди евра помеѓу крајот на 2019 година и крајот на 2020 година. 1,3 милијарди евра целосно ги надомести нето трошоците за камати поради негативна стапка од нешто помалку од 1 милијарда евра во календарската година 2020 година“, велат од банката.

Во исто време, Бундесбанката признава дека долгорочната ниска каматна стапка е товар за финансискиот сектор. Според месечниот извештај на централната банка, „дури и големото зголемување на обемот на заеми – особено кај новите станбени заеми – не може да го спречи падот на приходите од камати“.