Чадеж: „Отворен Балкан“ и „КИФ“ го туркаат регионот напред

18

Претседателот на Стопанската комора на Србија (СКС), Марко Чадеж, при посетата на компанијата „Костал Македонија“ во Охрид, рече дека регионалните иницијативи како „Отворен Балкан“ и „Коморскиот инвестициски форум“ (КИФ ЗБ6) се најдобриот начин за зајакнување на економската соработка и растот на економиите од Западен Балкан, подобрување на бизнис климата, привлекување странски инвестиции и зголемување на вработеноста, но и ефективен одговор на главните предизвици со кои се соочува глобалната економија.

„Токму оваа компанија, нејзините производи – висококомплексните електрични делови за автомобилската индустрија низ целиот свет и добавувачите од целиот регион, се најдобра потврда за тоа што значи регионална економска соработка“, рече Чадеж.

Тој посочи дека е важно да се отстранат сите пречки меѓу економиите во регионот, бидејќи така компаниите ќе можат многу повеќе да работат, да произведуваат и да вработат повеќе луѓе.

„Тоа е она што ја сочинува суштината на економската соработка во Западен Балкан. Дали се вика „Отворен Балкан“ или поинаку, не ни е важно од економијата. За нас економските иницијативи се поврзани со целиот регион, со сите шест економии и важно е политичарите да го препознаат тоа. Гледаме дека веќе е направено многу преку иницијативата „Отворен Балкан“ кога станува збор за подобра комуникација, логистика и преминување на границите“, рече Чадеж.

Тој потсети дека во „Костал Македонија“ работат 160 инженери, дека бараат нов висококвалификуван кадар, а меѓусебното признавање на квалификациите и единствената заедничка работна дозвола во регионот, која се спроведува преку „Отворен Балкан“, ќе овозможи вработување на нови инженери. .

Претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија (ПКСМ) Бранко Азески рече дека политичката поддршка на највисоко ниво е важна за економската интеграција на Западен Балкан и додаде дека КИФ ја поддржува ЕУ преку различни проекти и програми за поддршка.

Директорот на „Костал Македонија“, Виктор Мизо рече дека компанијата вработува 960 работници, а главните производи на оваа компанија се мехатронички модули, автоматски менувачи, електронски контролни единици, прекинувачи и внатрешни полначи за електрични автомобили.

Тој посочи дека овие производи се извезуваат на пазарот на ЕУ, Велика Британија, САД, Мексико и Кина.

Вкупната извозна вредност на „Костал Македонија“ во 2021 година надмина 75 милиони евра, а е постигната преку производство на автоделови за најпознатите брендови од автомобилската индустрија – Porsche, Audi, Volkswagen, BMW, Mercedes, Jaguar, Land Rover, Tesla, Seat, Škoda.

Во рамки на компанијата се одржа состанок на Управниот одбор на Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан (КИФ ЗБ6), на кој се разговараше за теми насочени кон зајакнување на регионалната соработка.

Оваа регионална комора собира шест стопански комори на Западен Балкан и претставува околу 350.000 компании, главно мали и средни претпријатија, со цел да се обезбеди заеднички глас на бизнис заедницата, зајакнување и подобрување на контактите меѓу бизнисмените, промовирање на регионот како дестинација за инвестирање.