Часовник кој е минијатурна претстава на небото

4

1

Van Cleef & Arpels го интерпретира небото во форма на рачен часовник, наречен Полноќен планетариум поетска компликација. Овој прекрасен часовник е минијатурна претстава на движењата на шест планети околу Сонцето и нивната позиција во било кое дадено време.

Секоја планета е создадена со различни камења: Меркур е серпентини, Земјата е тиркизна, Марс е црвен јаспис, Јупитер е син рубини, Сонцето е од злато.

Овој часовник се изработува само по специјална нарачка и чини 185.800 фунти, а дијамантската верзија е 247.700 фунти.