Чешка го зголемува данокот на недвижен имот

10

Повеќето луѓе во Чешка ќе видат зголемување на данокот на имот следната година, а некои потенцијално ќе платат илјадници повеќе, пишува Czech Daily.

„Тековните стапки на данок на имот за 2024 година ќе се зголемат на приближно 1,8 пати од нивната сегашна вредност. Ова зголемување се однесува на целиот недвижен имот, под услов да не е ослободен од данок или да не подлежи на данок“, рече портпаролката на Министерството за финансии, Петра Водстрчилова.

Иако општините ќе имаат можност да го намалат данокот за околу една десетина, се очекува дека малку од нив ќе го сторат тоа, велат претставници на локалните власти, пренесува SEEbiz. На пример, оваа година луѓето платиле 1.720 чешки круни (околу 71 евро) за стан од 70 квадратни метри во станбена зграда во прашкиот кварт Жижков.

Следната година, со предложеното зголемување на основната даночна стапка, износот треба да се искачи на 3.010 круни, според пресметката на Финансиската управа.

Според Франтишек Лукл, претседател на Асоцијацијата на градови и општини, дури и побогатите општини, кои генерираат приходи од различни извори, како што се изнајмување на недвижности и капитални добивки, би можеле да се одлучат за овој пристап, кој би бил од корист за жителите, но потенцијално ќе ги зголеми даноците за претприемачите. Сепак, Лукл смета дека даноците во повеќето општини ќе се зголемат за 1,8 пати. Тој посочи дека 90 проценти од градовите имаат коефициент еден, што значи дека до сега не работеле со коефициенти.

На одлуката влијаеше инфлацијата и трошоците за енергија од минатото, кои не ги принудија општините да ги оптоваруваат жителите со повисоки даночни стапки. Во споредба со оригиналниот предлог пакет, државните коефициенти повеќе не се земаат предвид за даноците на имот. Сепак, стапката на инфлација останува во новата структура на владата за данок на имот.