Четиридневна работна недела е добра за здравјето на вработените

34

Една година по лансирањето на пилот-програмата на четиридневната работна недела во компаниите во САД и Канада, се бележат одлични резултати како од вработените, така и од менаџментот на компаниите кои учествуваа во проектот.

Новата студија на 4 Day Week Global, непрофитна организација која ја координираше студијата, ги следеше здравјето, благосостојбата и деловните перформанси на 41 компанија откако тие усвоија пократко работно време минатата година. Извештајот покажа дека една година по почетокот, просечната работна недела за вработените паднала на помалку од 33 часа од 38 часа, што е чекор поблиску до целта од 32 часа што ја сочинуваат работната недела која се состои од четири осумчасовни денови, пишува Блумберг.

Истражувачите го припишуваат дополнителното намалување на часовите на компаниите кои пронаоѓаат повеќе начини да бидат ефикасни, наместо да се потпираат на зголемениот интензитет на работа. Заштедата на време дојде од закажување помалку состаноци, рационализирање на комуникацијата и создавање повеќе време за фокусирање за да се намали одвлекувањето.

Студијата сугерира дека придобивките од префрлањето на четиридневна недела може да опстојат и да станат посилни со текот на времето, наместо да исчезнат.

„Загриженоста што често ја слушаме е дека нема шанси нашите пробни резултати да издржат бидејќи новитетот на крајот мора да исчезне, но еве сме една година подоцна со придобивки кои само растат“, рече Дејл Вилехан, извршен директор на 4 Day Week Global. „Ова е многу ветувачко за одржливоста на овој модел“.

Резултатите за физичкото и менталното здравје на вработените останаа стабилни во текот на годината, додека рамнотежата помеѓу работата и животот продолжи да се подобрува.

„Ова сугерира дека позитивните ефекти од четиридневната недела врз задоволството од животот може да бидат подлабоко вградени во целокупната благосостојба на поединците отколку само задоволството од работата“, напиша во извештајот водечкиот истражувач Џулиет Шор, професор на Бостонскиот колеџ.

Скратениот распоред ја зголеми способноста на компаниите да вработуваат и задржуваат персонал, а речиси една третина од вработените кои рекоа дека сериозно размислуваат да заминат сега изјавија дека имаат помала веројатност да го сторат тоа.

На прашањето колку ќе треба да им се исплати за да се вратат на работа пет дена, речиси половина рекоа дека ќе им треба значително покачување за да го разгледаат тоа, додека околу еден од десет вработени рече дека парите нема да бидат доволни.

Ниту една од компаниите не изрази желба да се врати на вообичаениот распоред од понеделник до петок.