Четиридневната работна недела стана хит кај работодавачите

107

Работна недела од четири дена стана хит меѓу работодавачите во Шпанија, Нов Зеланд, Јапонија, но и во Данска и Исланд.

Работодавачите ширум светот започнаа со тестирање на четиридневна работна недела, што е уште една промена после работата од дома што ja донесе пандемијата.

Како што пишува Ројтерс, дискусијата за “скандинавскиот модел“ врз основа на претпоставката дека продуктивноста ќе се зголеми доколку се намали бројот на работни часови не е нова.

Приватен живот или кариера

Во Европа, шпанската социјалистичка влада ја разгледува можноста за воведување на овој модел со цел да се забрза заздравувањето на економијата. Од друга страна, јавната администрација во Данска и Исланд  работи само до четврток. Шефот на агенцијата за привремени вработувања Adecco вели дека многу компании воведуваат пократки работни недели, особено во контекст на недостаток на работна сила во малопродажба и угостителство.

“По корона кризата, луѓето станаа посвесни дека нивните претходни услови за работа не беа најдобри. Сега тие мислат дека не треба да го жртвуваат својот приватен живот заради кариерата “, рече Кристоф Кејтор, првиот човек на Adecco.

Во Нов Зеланд, Unilever тестира четиридневна работна недела, додека во Јапонија, третата по големина банка, Mizuho, им нуди на своите 45.000 работници можност да работат три или четири дена.

Иако многумина се скептични за тоа колку промени во светот на работата ќе се случат по завршувањето на пандемијата, шпанската компанија Telefonica е меѓу оние компании што тестираат четиридневна работна недела.

Засега, 10% од вработените на домашниот пазар работат во тој режим. Доколку резултатите од продуктивноста останат задоволителни, повеќе учесници би биле вклучени во работа со скратено работно време, вели извор на Ројтерс запознаен со плановите на компанијата.

Telefonica ја намали платата на работниците со скратено работно време за 15%, но работодавачите во други земји имаат намера да понудат целосна плата, и покрај помалите работни часови.

Во данската општина Одшерд, 300 вработени работат четири дена во неделата со целосна плата како дел од тригодишниот тест. “Вработените беа фантастично возбудени за слободниот петок“, вели шефот Клаус Стин Мадсен.

“Три дена во кои не треба да одите на работа, направете нешто психолошко, тие даваат дополнителна енергија за четири работни дена“, вели Медсен. Тој додава дека Одшеред не планира да го смени овој флексибилен модел и “да се врати на старото“.

Во Шпанија, министерството за индустрија размислува за пилот-програма од 50 милиони евра, за да им помогне на компаниите да го намалат работното време без да ги намалат платите.

Фото: Pixabay