Чипот на iPhone 13 се најде на чело на GeekBench

15

Објавени се првите резултати од тестовите на различни модели од линијата iPhone 13, дизајнирани врз основа на системот со еден чип (SoC) Apple A15 Bionic, со популарниот репер GeekBench 5.

Графиконите објавени од кинескиот извор MyDrives јасно покажуваат дека iPhone 13 и неговиот SoC Apple A15 Bionic се на врвот на рејтингот на перформансите на GeekBench-5.

Тестовите ја потврдуваат претходно објавената информација дека постарите модели iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max имаат по 6 GB RAM меморија, додека iPhone 13 и iPhone 13 mini имаат по 4 GB. Под името iPhone 14.5 се крие iPhone 13 со 4GB, iPhone 14.2 одговара на iPhone 13 Pro со 6GB, а iPhone 14.3 е iPhone 13 Pro Max со 6GB RAM меморија.

Во однос на перформансите, највисоката оценка на iPhone 13 е 1734 поени во еднојадрен режим и 4818 во повеќејадрен. Максималната фреквенција на A15 достигнува 3,23GHz, што е за 8% повеќе од 2,99GHz во Apple A14.

Во просек, во режим со едно јадро, Apple A15 Bionic е пред Apple A14 Bionic со 9%, а во режимот со повеќе јадра супериорноста на новиот чип се мери за 15,7%, според резултатите од тестовите.