Чиповите за автомобили поскапеле за 100 пати во Кина

18

Глобалниот недостиг на чипови продолжува, што влијае на производството на автомобили во Кина. Локалните производители се жалат на повеќекратно зголемување на цените на полупроводниците.

Во неодамнешниот говор, извршниот директор на XPeng, Хе Ксијаопинг се пожали дека цените на чиповите се зголемиле повеќе од 100 пати поради можна манипулација од добавувачите, објави Digitimes.

Податоците за пораст ги потврдува и Ричард Ју, шеф на Huawei Consumer Business Group и Intelligent Automotive Solution BU. Според него, чиповите за автомобилската индустрија, кои порано чинеле околу 1,5-2,99 долари, сега се достапни за околу 375 долари.

Според аналитичарите на AFS, само во мај во светот се произведени 1,69 милиони автомобили помалку поради недостиг на чипови. Поради нерамнотежата на понудата и побарувачката, некои добавувачи на чипови се обидуваат да манипулираат со цените.

Бидејќи минералите што се користат во акумулаторите исто така продолжуваат да растат, некои кинески производители ги зголемија цените на своите автомобили. Шефот на WM Motor, Фримен Шен, рече дека цената на чиповите за автомобили се зголемила и сега ја надминува таа на погонските батерии.

Иако производството на возила во Кина е забавено поради санитарните ограничувања поврзани со епидемијата на Ковид-19, побарувачката за автомобилски чипови ќе остане силна на среден до долг рок. Како резултат на тоа, водечките светски производители на полупроводници планираат да го прошират својот капацитет.

Во меѓувреме, Кина се обидува да стекне независност во снабдувањето со чипови, но многу експерти сметаат дека земјата сè уште не добиле некои од клучните технологии за нивно производство.

Како најголем автомобилски пазар во светот, Кина има потреба од многу чипови за автомобили. Но, 95% од вкупниот волумен на засегнатите производи доаѓа од странство.

Засега, според експертите, во земјата нема компании кои нудат чипови со стабилни карактеристики, па Кина се уште се потпира на увезени компоненти.