Continental ќе инвестира 150 милиони евра во Романија

22

Романската единица на германскиот добавувач на автоделови Continental соопшти дека ќе инвестира 150 милиони евра за проширување на производството. Истата сума компанијата ја инвестира и во 2021 година.

Continental има намера да инвестира во проекти за проширување на своите згради и нова опрема за своите инженерски центри, според SeeNews. Компанијата ќе го зголеми и производството на гуми и електронски компоненти

Continental Romania има повеќе од 17.500 вработени. За споредба, во 2020 година нивниот број беше 20.100. Разликата се должи на одвојувањето на одделот Powertrain од групацијата Continental во 2019 година. Поделбата беше преименувана во Vitesco Technologies.

Сите три дивизии на Continental се претставени во Романија. Во земјата има шест производствени и четири инженерски центри – во Темишвар, Сибиу, Кареи, Надаб, Брашов и Јаши.

Компанијата има и фабрика за гуми во Букурешт.