Cпојување: Одеднаш станаа четврта по големина банка во светот

74

Најголемиот приватен заемодавач во Индија, HDFC Bank го заврши своето спојување со Housing Development Finance Corporation, најголемиот хипотекарен заемодавач во земјата.

Овој договор создава нов ентитет во битката со најголемите банки во светот.

Спојувањето стапи во сила на 1 јули, по одобрението од акционерите и регулаторните органи.

Здружениот ентитет ќе биде четврта најголема банка во светот по пазарна капитализација – зад JPMorgan Chase, Industrial and Commercial Bank of China и Bank of America, според аналитичарите.

„Ова е дефинитивен настан во нашето патување и уверен сум дека нашата комбинирана сила ќе ни овозможи да создадеме холистички екосистем на финансиски услуги“, рече во петокот Саши Јагдишан, извршен директор на HDFC Bank.

Фото: Facebook