Daimler влегува во производство на електрични батерии

15

Daimler Mercedes-Benz објави дека ќе преземе 33 проценти од акциите на производителот Automotive Cells Company (ACC) заедно со оригиналниот основач на проектот Stellantis и TotalEnergies. Според германската фабрика, целта на партнерството е да се помогне “Европа да остане во срцето на автомобилската индустрија и во електричната ера“.

Произведените батерии ќе бидат рециклирани 95% како дел од целта на Daimler за неутралност на јаглеродот до 2039 година, пренесува Automotive News Europe. ACC ќе започне со снабдување на Daimler, технологија за производство на батерии од средината на тековната деценија. Како дел од договорот, Daimler ќе инвестира во просек три милиони евра во проектот следната година. Производителот изјави дека неговата вкупна инвестиција се очекува да биде нешто помала од 1,2 милијарди евра.

Daimler во јули објави дека неговата цел е да стане “целосно електричен“ до 2030 година. Компанијата планира да изгради осум гигафабрики, вклучувајќи една во САД и четири во Европа.