Дали помалку работни часови е подобро од помалку работни денови?

60

Платформата за групно финансирање Kickstarter објави дека од 2022 година, нејзините вработени ќе работат четири дена во неделата, откако пандемијата ги менува работните места низ целата земја. Ерика Кумисер, психоаналитичар од Њујорк, се прашува на страниците на Волстрит Журнал дали четиридневната недела е иднината на работата.

Да се надеваме дека не е. И покрај гужвата, четиридневните работни недели имаат недостатоци ако значат подолги работни денови. Компаниите можат да кажат дека работното време нема да се зголеми, но реалноста може да биде различна од онаа опишана во корпоративниот прирачник. Ова е особено проблем за семејствата со мали деца.

За многу родители, „пакувањето“ пет работни денови во четири ќе значи помалку време со нивните деца. Тридневните викенди можат да бидат одлични за зајакнување на врската, но на децата им треба постојано, секојдневно присуство, а не повремено. Пожелни се пократки, не помалку, работни денови.

Потребите на децата најдобро се задоволуваат кога секојдневно поминуваат време со личноста која главно се грижи за нив. Четиридневните работни недели може да им дадат на родителите илузија на присуство, бидејќи тие се достапни во големи периоди за време на викендот. Но, ако цената едвај да се присутни во текот на неделата – прескокнувајќи го времето пред спиење или пишување домашна задача – долгиот викенд нема да направи многу добро.

Идејата дека квалитетот на времето е поважен од квантитетот е мит. Времето е важно и за најмладите деца и за тинејџерите. Николас Зил, истражувач во Институтот за семејни студии, известува дека присуството на родител во адолесценцијата има значајно влијание врз успехот на детето, вклучувајќи ги и целокупните образовни достигнувања.

Присуството на родител ја зголемува довербата и чувството на сигурност. Исто така е важно како децата учат да ги регулираат своите емоции и да развијат постојаност. Најдобро сценарио би бил родител кој работи од 9 до 14 часот со можност да ги заврши обврските од дома, каде што ќе има повеќе време да биде со своето дете во текот на денот и пред спиење.

Трендот кон пократки работни недели не е лоша работа. Барањето алтернативи за традиционалната работна недела – 40 часа за 5 дена присуство – е одличен знак за напредок за семејствата со деца. Компаниите имаат корист: Една студија покажа дека работодавачите губат 300 милијарди долари годишно поради помалата продуктивност на родителите под стрес.

Пандемијата создаде нови, флексибилни распореди што речиси сигурно ќе се одржуваат. Но, она што им треба на родителите што работат е поголема способност да се фокусираат на потребите на малите деца. Компаниите не треба да ја прифатат 4-дневната работна недела без да ги земат предвид скриените трошоци за семејствата.