Данска за 30 години веќе нема да вади нафта во Северното море

20

Данскиот парламент го поддржа предлогот на Владата до 2050 година да им стави крај на сите активности за истражување и вадење нафта и гас во Северното море и да се откаже од најновиот круг на концесии.

Данска минатата година усвои амбициозна климатска цел, одлучувајќи ги да ја намали емисијата на јаглерод диоксид за 70% до 2030 година, а да дојде до нула до 2050 година. Одлуката ја доведе во прашање иднината на експлоатација на гас и нафта во Северното море.

Според тоа, 2050-та година ќе биде последна во којашто ќе се експлоатираат фосилни горива во Северно море.

Фото: Freepik